Heeft u vragen?(00) 31 24 37 30 654|info@vca-talen.nl

Flensmonteur

Home » Trainingen op de werkvloer » Flensmonteur
Flensmonteur 2018-01-10T10:57:56+00:00

Flensmonteur, werken aan Flensverbindingen volgens Protocol

Het belang van de cursus voor Flensmonteur

Lekkages van gevaarlijke stoffen en gassen kunnen voor onveilige situaties voor de flensmonteur zelf, omwonenden en voor het milieu zorgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat apparaten en leidingen die met elkaar verbonden zijn, gas- en vloeistof dicht zijn. Dit moet op een nauwgezette manier worden uitgevoerd. In Nederland ben je dan ook verplicht om een volgens de VCA/SOG-normen gecertificeerd diploma te behalen, wanneer je werkzaam wilt zijn als flensmonteur. VCA-talen biedt deze gecertificeerde cursus aan.

Flensmonteur

Voor wie is de cursus bedoeld

De cursus ‘Werken aan Flensverbindingen volgens Protocol’ (WFPr) is bedoeld voor flensmonteurs, medewerkers die direct betrokken zijn bij de assemblage van verbindingen in de (petro)chemische industrie. Tijdens de cursus leren de deelnemers onder andere hoe zij deskundig een flensverbinding moeten (de)monteren.

 

Inhoud van de cursus

Het trainingsprogramma wordt in overleg met de klant bepaald en is deels afhankelijk van de exacte werkzaamheden van de trainingsdeelnemers.

Wel besteedt VCA Talen in ieder geval aandacht aan situaties met betrekking tot de arbeidsveiligheid en hygiëne en ook aan technische kennis. Zo leert de deelnemer veilig en verantwoord om te gaan met het openen en lekdicht sluiten van flensverbindingen.

Tijdens het praktijkgedeelte oefenen de deelnemers onder andere met:

  • de voorbereiding van het afdichtingsoppervlak
  • het werken met en identificeren van verschillende verbindingstypen (flenzen) en pakkingen
  • de identificatie van apparatuur en gereedschap
  • de veilige montage en demontage van verbindingen

Na het behalen van het examen, ben je een gecertificeerd flensmonteur en ontvang je een gecertificeerd diploma voor hogedrukflensverbindingen. Dit diploma is 5 jaar geldig.

Tijdsduur en taal

VCA Talen biedt een tweedaagse cursus aan, die uit twee delen bestaat: een theoretisch gedeelte en een praktijk gedeelte. De cursus en het examen kunnen zowel in het Pools als in het Nederlands worden afgenomen.

Locatie

In het opleidingscentrum van VCA Talen worden regelmatig de training ‘Werken aan Flensverbindingen volgens Protocol’ georganiseerd.

Voor aanmelden of meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.