Heeft u vragen?(00) 31 24 37 30 654|info@vca-talen.nl

Veilig werken met de heftruck

Home » Trainingen op de werkvloer » Veilig werken met de heftruck
Veilig werken met de heftruck 2018-01-10T11:51:28+00:00

Veilig werken met de heftruck

Voor wie is de heftruck cursus bedoeld?heftruck cursus

De heftruck cursus is bestemd voor werknemers die moeten werken met een heftruck in diverse werksituaties – zowel binnen als buiten – en nog geen specifieke training over heftruckveiligheid hebben gevolgd.

Het is in Nederland niet verplicht een heftruckcertificaat te halen. Wel is het raadzaam om in het bezit te zijn van een dergelijk certificaat, omdat u in geval van een ongeluk aan de Inspecteur van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) moet kunnen aantonen dat u voldoende kennis heeft om:

  • Een heftruck te kunnen besturen en bedienen
  • Zorgvuldig en geconcentreerd te werken
  • Veilige werkmethoden te hanteren
  • Gevaren te herkennen

Inhoud van de heftruck cursus

De heftruck cursus is een interactieve training, waarin de aspecten van veilig werken bij en in een heftruck middels korte presentaties en discussies worden behandeld. Na het theoretische gedeelte kunnen de cursisten ter plekke in een heftruck het geleerde cursusmateriaal in praktijk brengen. Deze praktijkopdrachten worden individueel, soms in paren, in een parcours uitgevoerd en door de trainer beoordeeld.

De precieze inhoud van de heftruck cursus wordt in overleg met de cursisten of opdrachtgever vastgesteld en is deels afhankelijk van de wensen van de doelgroep.

Na afloop van de cursus is de deelnemer zich in ieder geval bewust van de gevaren van heftrucks en welke veiligheidsmaatregelen hij moet treffen. De deelnemer is in staat om verantwoord een heftruck te bedienen en hij kan de voorschriften in de praktijk naleven. In de dagelijkse werksituatie wordt hierdoor de kans op ongevallen verkleind.

Examen

De heftruck cursus wordt afgesloten met een theorietoets. Wanneer zowel de praktijkbeoordeling als de theorietoets met goed gevolg zijn afgerond, ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname aan de heftruck cursus.

Tijdsduur

De heftruck cursus bestaat uit twee dagdelen (onderverdeeld in theorie en praktijk), die doorgaans op één dag vallen.

Locaties

In het VCA Talen opleidingscentrum worden regelmatig heftrucktrainingen georganiseerd. Deze trainingen kunnen ook op verzoek van de klant op een andere locatie en tijd plaatsvinden.

Om u aan te melden of voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.